Pamuk ip nedir?
Pamuk ipin ham maddesi adından da anlaşılacağı gibi pamuktur. Pamuk, ana vatanı Hindistan olan, kültürü yapılan yıllık bir bitki türüdür.
Pamuk ip, pamuk tarlalarında üretilen doğal pamuk bitkisinin kozasındaki (kapsülündeki) tohumlarından alınan elyafların işlenmesiyle elde edilir. Elyaf uzunlukları 15-50 mm arasında olur.
Pamuk ipin kimyasal yapısı yetiştirme koşullarına göre değişmektedir. Pamuk lifi içinde, selüloz, hemiselüloz, protein, anorganik maddeler, yağ, vaks ve renkli madde barındırır.
İplerin içerik açıklamalarında genellikle “Cotton” yani pamuk kelimesinin İngilizce yazılmış halini görmek mümkündür.
Pamuk iplik 3 farklı kalite ve kalınlıkta üretilebilmektedir.
Pamuk İplik Kaliteleri
Pamuk iplik kalitesi ipliğin inceliğine ve kalınlığına göre belirlenir.
1) Open-End (OE) İplik
Open-end iplik tesislerinde üretilir. İlk olarak pamuklar temizlenir ardından Tarak ve Cer diye adlandırılan makinelerden geçirilerek pamuk ip elde edilir. Genellikle 1.2 mm uzunluğundaki pamuklar kullanılır. Diğer kalitelerle karşılaştırıldığında daha sert ve kalitesiz olarak bilinir.
2) Karde İplik
Karde iplikler Open-End iplik ile karşılaştırıldığında daha kaliteli ve yumuşaktır. Ring iplik makinelerinde 1.5 mm uzunluğundaki pamuklardan üretilir. Genellikle tüylü bir yapıya sahip olduğundan boyama aşamasında Enzim prosessi uygulanarak tüyler yok edilir. Fakat bu işlem kumaşı sert hale getirir. Bu yüzden yine boyama aşamasında silikon kimyasalı kullanılarak kumaş tekrardan yumuşak hale getirilir.
3) Penye İplik
Penye iplikler karde iplikleriyle aynı tesislerde üretilir. Karakteristik ve pamuk uzunluğu açısından karde iplik ile aynıdır. Karde ipliklerden farkı pamuk ipliğin üretiminden önce taranarak ipliğin daha düzgün bir hale gelmesi sağlanır. Karde ipliklerdeki gibi enzim ve silikon işlemleri uygulanır. Böylece kumaşın daha tüysüz ve yumuşak olması sağlanır.
Pamuk İplik Kalınlıkları
Kumaşın kalınlığını belirlemek amacıyla iplikler farklı kalınlıklarda üretilmektedirler. “Ne” ipliğin kalınlığını belirleyen simgedir. Ne 6/1’den Ne 100/1’e kadar farklı kalınlıklarda iplik üretilebilir. Ne 6/1 en kalın ipliği simgeler. Rakam büyüdükçe ipliğin kalınlığı belirli oranda azalır.
Pamuk İp Nerelerde Kullanılır?
• İç Giyim Alanında
• Dış Giyim Alanında (Ceket, yelek, t-shirt, sweatshirt, pantolon)
• Ev Tekstilinde (Perde, havlu, bornoz, döşemelik kumaş, masa ve yatak örtüleri, süs eşyası)
• Bandaj, sargı bezi
Bu yazıyı okuyarak, örgülerinizde pamuk ip kullanmak istiyorsanız artık hangi işlemden geçen iplerin kaliteli olup olmadığını anlayabilecek bilgiye sahip oldunuz demektir.
Unutmayın!
Ürünlerinizde kaliteden ödün vermeyerek, ürününüzün değerini korumuş olursunuz.
Yazıyı beğendiyseniz ve faydalı buluyorsanız sevdiklerinizle paylaşabilir, daha çok kişiye ulaşmamıza yardımcı olabilirsiniz. Şimdiden teşekkür ederiz.
Instagram / https://www.instagram.com/ilmekoloji/?hl=tr
Facebook / https://www.facebook.com/ilmekoloji
Pinterest / https://tr.pinterest.com/ilmekoloji/
Sevgi, örgü ve sağlıkla kalın. ????
Bu yararlı bileğiler için öncelikle teşekkür ediyor ve emeklerinizin karşılığını bulmadı dileğiyle başarılarınızın devamını diliyorum. ☺️
Ben çok teşekkür ederim değerli zamanınızı ayırıp okuduğunuz ve düşüncelerinizi paylaştığınız için. İyi ki varsınız! 🙂
Çok güzel bir içerik olmuş. Bilgilendirme için teşekkürler.
Rica ederim ve ben de teşekkür ederim okuyup yorum yaptığınız için. 🙂